Hogyan válasszunk akkumulátort

Létrehozva2023. 06. 04.

Az elmúlt években az akkumulátoros szerszámok praktikusságuk és megbízhatóságuk miatt elnyerték a barkácsolók és a professzionális mesterek bizalmát. A népszerűséggel párhuzamosan az AKKUS gépek választéka is bővült. Ma már fúrógépek, csiszológépek, fűrészek, sőt kompresszorok is találhatók vezeték nélküli kivitelben. Nem kell tekintettel lenni az áram elérhetőségére, és kényelmesen dolgozhat a nehezen hozzáférhető helyeken is. Ráadásul, ha hűséges egy márka gépeihez, akkor az akkumulátor többféle gépnél is használható, és tekintve, hogy az akkumulátor a gép értékes része, ez igazán kifizetődő.

De mi a helyzet a kompatibilitással, és mikor használható egy akkumulátor több termékben?

Fotó: Akkus kombinált csavarhúzó GSB 180-LI Professional

BOSCH LÍTHIUM AKKUMULÁTOROK KOMPATIBILITÁSA

Akkumulátorok alapvető felosztása:

  • feszültség szerint (V): 36V, 18V, 14,4V és 12V (=10,8V)
  • kapacitás szerint (Ah): minél magasabb a kapacitás, annál hosszabb ideig tud a gép dolgozni

36V-os akkumulátor

A 36 V-os akkumulátorok csak a kék Bosch PROFESSIONAL sorozatban és a Bosch GARDEN sorozatban használatosak (ebben a változatban nem gyártanak a zöld BOSCH HOBBY terméksorozatba tartozó gépeket). Minden 36V-os akkumulátor kompatibilis egymással, és bármely 36V-os töltővel tölthető (AL 36## jelölés, ahol a második két számjegy azt jelzi, hogy a töltő milyen gyorsan tölt, minél magasabb ez a szám, annál gyorsabban). Minden 18V-os és 14,4V-os akkumulátor is tölthető 36V-os töltőben, de fordítva nem.

Fotó: Bosch 36 V Heavy Duty dugaszolható akkumulátor

 

18V-os akkumulátorok

A 18 V-os akkumulátorok a Bosch GARDEN sorozatban, a zöld Bosch HOBBY sorozatban és a kék Bosch PROFESSIONAL sorozatban kaphatók - ezek a terméksorozatok nem kompatibilisek egymással. Minden 18V-os Profi akkumulátor minden 18V-os Profi töltővel tölthető (illetve minden 36V-os töltővel is). A Hobby + Garden 18V-os akkumulátorok kompatibilisek egymással.

Az új Hobby + Garden akkumulátorok nem tölthetők a régebbi Hobby + Garden töltőkkel, ennek oka az eltérő érintkezési hely (hátoldalon). A régi akkumulátorok tölthetők az új töltőkben.

14,4V-os akkumulátorok

A 14,4 V-os akkumulátorokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a 18 V-os akkumulátorokra. Tölthetők a 18V-os (vagy 36V-os) töltőkben.

 

12V-os (=10,8V) akkumulátorok

A HOBBY + GARDEN és a PROFESSIONAL termék sorozat 12V-os akkumulátorai csak eltérő csatlakozási talpban különböznek, ezért módosítás nélkül nem cserélhetők fel egymással. Minden 12V-os akkumulátor minden 12V-os töltővel tölthető (Profi, Hobby és Garden).

 

METABO AKKUMULÁTOROK KOMPATIBILITÁSA

A Metabo gépeknél fontos betartani a teljesítménytartományt - azaz 18 V-os akkumulátor a 18 V-os géphez stb. Az akkumulátor típusa (LiHD, Li-Ion) vagy kapacitása (Ah) ebben az esetben nem számít.

 

Metabo akkumulátorok 2 alapcsoportra oszthatók: LiHD és Li-Ion

Feszültség szerint (V): 36V, 18V

Akkucellák kapacitása szerint (Ah): 6,2 Ah és 3,5 Ah

 

LiHD (csúsztatható elhelyezés)

Nagyobb teljesítménnyel rendelkező terméksorozat: feszültség 36 V, 18 V és 12 V.

A 18V-os termékcsaládba tartozó termékek minden 18V-os géppel kompatibilisek.

Fotó: 18V Metabo LiHD akkumulátor

 

Li-Ion (betolható/csúsztatható elhelyezés)

- Bedugható/Betolható: 10,8V, 2 Ah, 4 Ah

- Csúsztatható: 12V, 36V…

 

METABO TÖLTŐK

A Metabo ASC terméksorozata minden csúsztatható elhelyezésű akkumulátor cellával kompatibilis. Előnye a szabadalmaztatott AIR COOLED módszer, amely a cellák hűtésének köszönhetően csökkenti a töltési időt.

A PowerMAXX 12 V-os adapter segítségével a csúsz tatható elhelyezésű akkumulátorok is csatlakoztathatók a bedugható akkumulátorral rendelkező AKKUS fúrógépekhez.

Fotó: PowerMAXX 12 V-os adapter

 

 

 

 

Na vašem soukromí nám záleží

Ahhoz, hogy weboldalunkon gyorsan megtalálja, amit keres, megspóroljon sok kattintást, és ne lásson olyan hirdetéseket, amelyek nem érdeklik, szükségünk van az Ön hozzájárulására a cookie-k feldolgozásához.

Összes engedélyezéseNem engedélyezem a sütiket