Hogyan válasszunk fűrészlapot

Létrehozva2023. 06. 05.

Hogyan válasszunk fűrésztárcsát

5 tipp a fűrésztárcsa kiválasztásához

Egy minőségi fűrész minden ügyes barkácsoló és profi szakember alapfelszerelésében kitüntetett helyet foglal. Nem csoda – hiszen ez egy univerzális gép a fa, műanyag és fém megmunkálásához (a fűrész típusától függően). Ahhoz azonban, hogy a fűrész hűségesen szolgáljon, jól kell táplálni, azaz minőségi fűrésztárcsákat kell biztosítani a munkához.

A Kalapács Doktor elkötelezett a minőség iránt, ezért kínálatában sokféle tartozék és anyag található. Választásnál minden esetben a gyártó ajánlásait javasolt követni. Milyen szabályokat kell betartania? Olvasson tovább 5 tippet, hogy a fűrésztárcsa kiválasztásakor mire érdemes odafigyelni.

 

1. Vastagság Általánosságban elmondható, hogy vékonyabb tárcsával gyorsabban elér jobb minőségű vágást. A kisebb szélesség csökkenti a súrlódást, és a keskenyebb tárcsa jobban „beleharap” az anyagba. Hátránya azonban az erősebb rezgés, a nagyobb felmelegedés és következésképpen a rövidebb élettartam. Induljon el a fűrész jellegéből. Az akkumulátoros modellek vékonyabb tárcsát igényelnek, ami kisebb energia igénybevételt jelent és kíméli az akkumulátort.

2. Átmérő Az átmérő tekintetében kövesse pontosan a gyártó ajánlásait. Ha nem tartja be a megadott méretet, nem csak az eredményt, hanem saját egészségét is veszélyezteti. Figyelem! A rosszul beállított fűrésztárcsa esetén a fűrész biztonsági funkciói nem fognak megfelelően működni.

3. Anyag Manapság minden tárcsa kiváló minőségű szinterezett karbidból vagyis SK lemezekből készül. Fontos előre meghatározni, hogy milyen tevékenységre fogják használni őket. Nem tudja eldönteni? A Kalapács Doktor egyértelműen kategorizálta a tárcsákat aszerint, hogy milyen anyaggal fog dolgozni.

4. Fogak száma Hogy a kevesebb néha több? De nem a fűrésztárcsák fogainak számánál. A több fog tisztább, pontosabb vágást eredményez, de a hátránya a lassabb munkahaladás. Minden anyagra más-más stratégia vonatkozik, ezért gondolja át előre, hogyan viselkedik vágás közben. Ha például laminált anyaggal fog dolgozni, mindenképpen tegyen a kosárba egy „fogasabb” tárcsát; a kevesebb fog ebben az esetben kitöredezést és rossz minőségű vágást okozhat. Ezzel szemben, ha tömör fán fog hosszanti vágásokat végezni, válasszon kevesebb foggal rendelkező tárcsát.

5. Fogak formája és lejtése A fűrésztárcsák fogainak formája változó, 3 alaptípus létezik: váltakozó, üreges és trapéz alakú. Mindegyik forma különböző anyagok megmunkálására alkalmas. A váltakozó alakot a fa vágásához, az üreges alakot a rétegelt lemezekhez, a trapéz alakot pedig a megerősített műanyag vagy vasmentes fémek vágásához használják. Az alak mellett figyelembe kell venni a lejtést is, amely pozitív vagy negatív lehet. A pozitív fogazású lejtést tömörfa vágására használják, míg a negatív fogazású lejtés jó választás vasmentes fémek, lemezek vágására.

Szeretné tisztázni, hogy milyen fűrészt válasszon a műhelyébe? Olvassa el ajánlásainkat a Hogyan válasszunk fűrészt című cikkünkben.

Na vašem soukromí nám záleží

Ahhoz, hogy weboldalunkon gyorsan megtalálja, amit keres, megspóroljon sok kattintást, és ne lásson olyan hirdetéseket, amelyek nem érdeklik, szükségünk van az Ön hozzájárulására a cookie-k feldolgozásához.

Összes engedélyezéseNem engedélyezem a sütiket