Hogyan válasszunk fúrót

Létrehozva2023. 06. 06.

Hogyan válasszunk fúrót? A fúrók osztályozása anyag és munka szerint

Fúró és nem fúró? Ha a lyukfúrás káromkodással teli, gyötrelmes küldetéssé válik, a kudarc nem biztos, hogy az alkalmatlanság miatt következett be. Valószínűleg egy rosszul megválasztott fúrószár a hibás az elvesztegetett délutánért. Tanácsot adunk, hogyan válassza ki az anyaghoz és a munkához megfelelő fúrófejet.

Sok barkácsoló beruház egy minőségi elektromos vagy AKU fúrógépbe, de végül a hobbipiacról származó univerzális fúrókészlettel végzi. Ahogyan nem fogja ugyanazt a kést használni a paradicsom szeleteléséhez és a hús kicsontozásához, úgy nem használhatja ugyanazt a fúrófejet fához és betonhoz. Minden anyag más megközelítést igényel, így a lyukak fúrására semmi olyan nem vonatkozik, mint az "univerzális". Ha fafúróval nekilát egy polc falhoz való rögzítésének, valószínűleg nem fog lyukat fúrni, és a sérült fúrófejet a szemétbe dobja. Hogyan fog hozzá az egyes lyukak kifúrásához?

Alapvető paraméterek a fúrógép kiválasztásakor
Fúrógép vásárlásakor több típus közül választhat. A 3 alapvető paraméter, amelyre figyelni kell, a hosszúság, az átmérő és a rögzítési rendszer.

Fúró hossza
A választott típus esetében mindig többféle hosszúság közül választhat az igényeinek megfelelően. A hosszabb fúrófejeknek nagyobb a hőállóságuk. Az alaptartomány 50 és 1000 mm között van, de mélyebb furatok fúrásához hosszabb fúrószárak is kaphatók.

Fúró átmérője
A fúrófej átmérője határozza meg a végső furat szélességét. A kiválasztott típushoz mindig választhat az átmérők tartományából.

SDS fúrófelszerelés
A klasszikus hengeres szárú fúrószáras fúrófelszerelés mellett létezik SDS (Special Direct System) is. A név a steck-dreh-sitz (betét-fordítás-tartás) szavak rövidítése. Az SDS rendszer fő előnye a gyors szerszámcsere és a könnyű kezelhetőség. Megkülönböztetünk SDS-Plus és SDS-Max sorozatot. Az SDS-Plus 5 kg-ig terjedő fúrókalapácsokhoz, az SDS-Max pedig 11 kg-ig terjedő nehezebb kalapácsokhoz készült.

A fúrószárak osztályozása anyag szerint
Fúrás előtt mindig ki kell választani egy speciális fúrófejet az adott anyaghoz. A fúrókat fához, fémhez, csempéhez és betonhoz osztályozzuk. Külön kategóriát képeznek a gyémánt fúróanyagok, amelyek garantálják a kiváló minőségű munkát.

Fúrás fába
Lágy anyagok, például fa fúrásakor a furat mélységének és átmérőjének követelményei szerint válasszon speciális fúrószárat. Gondosan illessze be a fúrófejet, és állítsa be a megfelelő fordulatszámot. A túl alacsony fordulatszám égett lyukakat, a magas fordulatszám pedig égett foltokat okozhat. A pontos eredmény érdekében próbáljon meg a fa szemcséi mentén fúrni. A fafúrókra jellemző a "centráló hegy", amely a fúrószárat a lyukban tartja, és biztosítja, hogy a fúrószár munka közben ne szaladjon el.

1. Spirálfúrószárak: puha és kemény fába való pontos furatok fúrásához, éles furatszél forgács és marás nélkül, két oldalsó pengével és egy középponttal.

2. Lapos marófúrószárak.

3. Kígyófúrószárak: Mélyebb lyukak (gerendák stb.) fúrásához puha és kemény fában, masszív kialakítású, mély spirálos

4.Csavarfúrók és Fostner-fúrók: Nagy pontosság, simaság és vágásminőség puhafa, keményfa és érlelt fa megmunkálásakor, professzionális kézművesek számára.

Fúrás fémbe

Fémbe fúráskor a keménység a döntő. A réz vagy alumínium más fúrószárat igényel, mint az acél. A fémekhez való fúrók klasszikus fúrószár formájúak, hegyes vagy szelvényes fúrószárral. A fúrt tárgyat ajánlatos biztonságosan rögzíteni. Fúrjon merőlegesen a fémbe, és tartson gyakrabban szüneteket, hogy a fúrófej és az anyag lehűljön. A fúrt lyukat gyakran meg kell igazítani a keletkező marások csökkentése érdekében.

Lágy fémek fúrásakor tartson hosszabb szüneteket. A fúrás következtében az élek megolvadnak, és a fúrófej tönkremehet.

A fémfúrófejek élettartamának meghosszabbítása érdekében ne melegítse túl a fúrófejet. Tartson szüneteket a fúrások között, és hagyja a fúrófejet lehűlni, mielőtt újra fúrna.

1. HSS-R fúrófejek (fekete)

A fém fúrófejek egy típusa, amelyet keménység és rugalmasság jellemez. Spirális horonnyal vannak ellátva a gyors forgácselszívás érdekében. Alkalmasak öntöttvas és ötvözött és ötvözetlen acél fúrására 900 N/mm² szakítószilárdságig. Megfelelő használat esetén hosszú élettartamúak és nagy teljesítményűek. A karosszériafúrókhoz való HSS-R fúrók egy speciális kategóriát alkotnak.

2. HSS-G fúrók (fényes)

A magasabb minőségű, önközpontosító keresztmetszetű fúrószárak alkalmasak ötvözött és ötvözetlen acélok és acélöntvények fúrására 900 N/mm² szilárdságig. Jelentősen gyorsabb fúrást és a hagyományos fúrófejekhez képest feleakkora szorítóerőt tesznek lehetővé.

3. HSS-Co fúrók (kobalt)

A legmagasabb minőségű fúrófejek rozsdamentes acél, rozsdamentes acél, vas, öntöttvas és színesfémek fúrásához. A kobaltos kialakításnak köszönhetően lehetővé teszik ötvözött acélok fúrását a festék nagymértékű kopása nélkül. Pontos furatokat érhet el. Nagy tartósság és teljesítmény jellemzi őket.

4. Lépcsős fúrófejek

 A lépcsős fúrófejek lehetővé teszik a pontos, marás nélküli furat fúrását.

Csempefúrás

A csempefúrás komplikációkat okozhat. Fennáll annak a veszélye, hogy a fúrófej megcsúszik a csempén, és megsérül a csempe. Ezért használjon építési ragasztót vagy papírszalagot. Vágjon ki egy négyzetet, és jelölje meg vele a fúrási pontot. A ragasztószalag biztosítja a fúrófej stabilitását és védi a csempe mázát. Nem ajánlott a fugába fúrni; a környező csempék mind a négy sarka megsérülhet.

Csempefúrók: A Dr. Hammer a Bosch CYL-9 kerámia 3 x csempefúróját ajánlja. A kényelem érdekében válassza az Easy Dry Best for Ceramic gyémántfúrót, amely a fúrószárban lévő hűtőfolyadéknak köszönhetően önhűtő.

Fúrás betonban és téglában

Első alapelv a téglába fúrás előtt? Tudja, hogy milyen anyaggal fog dolgozni. A teljes tégla fúrókalapáccsal vagy anélkül is kezelhető. A kényelmes munkavégzés érdekében válasszon pneumatikus ütőfúrótípust, amely megkíméli Önt az erő alkalmazásától.  Ha tömör téglába fúr, válasszon a dübel átmérőjének megfelelő fúrófejet, fúrjon lyukat, és csapolja be a dübeleket. Ha üreges téglával dolgozik, fennáll a válaszfalak kitörésének veszélye. Ezért válasszon a szükséges furatnál kisebb átmérőjű fúrófejet.

Ha betonnal dolgozik, mindenképpen vegyen be már az elején egy ütvefúróval ellátott pneumatikus fúrókalapácsot, és szerelje fel magát speciális panelfúrószerszámokkal.

Egyéb fúrási tartozékok

FÚRÓFEJEK

A fúrókoronával könnyedén készíthet kör alakú furatokat különböző anyagokban. Kisebb vagy nagyobb lyukakat készíthet vele kábelek, elektromos dobozok, kipufogók stb. számára. A fúrókoronákat elsősorban a profi mesteremberek használják. A Doctor Hammer különböző anyagokból készült fúrókoronákat kínál mindenféle munkához.

FÜRÖLDFÜSZÖRÖK

A süllyesztőfúrók a nevüket arról a fő tevékenységről kapták, amelyre tervezték őket, vagyis a serpenyős csavarok furatainak süllyesztéséről. Használhatók fa, öntöttvas és acél megmunkálásához. A süllyesztőkkel a csavarfejet a munkadarab felületével síkba süllyesztheti, eltávolíthatja a marásokat, vagy a csavarok és menetek furatait süllyesztheti. A Doctor Hammer-nél praktikus készleteket is talál süllyesztékekkel különböző méretekben.

Még mindig hezitál, hogy melyik fúrót válassza a munkájához? Írjon nekünk a info@doktorkalapacs.hu címre.

Na vašem soukromí nám záleží

Ahhoz, hogy weboldalunkon gyorsan megtalálja, amit keres, megspóroljon sok kattintást, és ne lásson olyan hirdetéseket, amelyek nem érdeklik, szükségünk van az Ön hozzájárulására a cookie-k feldolgozásához.

Összes engedélyezéseNem engedélyezem a sütiket